Rozatoare

Soarecii si Sobolanii sunt daunatorii principali!
Un soarece produce intre 40 si 100 de excremente in fiecare zi.
Soarecii si sobolanii isi petrec aproximativ o jumatate de ora pe zi rontaind obiecte.
Exista aspecte in care oamenii profita de pe urma rozatoarelor: acestea ucid unele insecte distrugatoare, printre care gandacii de bucatarie, sunt folositi in experimentele de laborator si sunt hrana pentru animalele salbatice, pentru pasari, sau chiar pentru om in cultura asiatica.
Un sarpe are nevoie de 17 zile pentru a digera un soarece, astfel incat numai dupa aceasta perioada sarpele poate manca din nou.
Soarecii se inmultesc atat de repede, incat 2 soareci ar putea avea un milion de descendenti intr-o luna.
Se crede ca exista aproximativ 300 de varietati de soareci de casa in Statele Unite.
Soarecii sunt animale feroce; pentru a se apara, ei ar ataca animale mult mai mari decat ei.
Incisivii unei rozatoare nu se opresc niciodata din crescut. De aceea, ele trebuie sa roada ceva in permanenta. Sobolanii pot roade chiar si betonul
Sobolanii sunt rozatoare de talie medie, foarte asemenatori cu soarecii, dar mult mai mari si mai periculosi decat acestia. Sobolanii sunt responsabili pentru transmiterea a peste 70 de boli. Obiceiurile lor alimentare sunt distructive si modul in care isi construiesc cuiburile poate compromite structura cladirilor infestate.
Saliva unor specii de sobolani poate produce boli periculoase, cum ar fi leptospiroza şi Hantavirus. In cazuri rare, victimele pot contracta asa-numita febra a muscaturii de şobolan (boala Sodoku), o boala infectioasa care trebuie tratata cu antibiotice. Oamenii muscati de rozatoare sunt predispusi, de asemenea, la infectii tetanos.
Sobolanul pe an consuma aproximativ 12 kg de produse, dar asta nu se compara cu cantitatea de alimente care sunt distruse de ei. Statistica arata ca 1 din 6 fermieri hraneste nu oamenii, ci sobolanii.