Ce ar trebui sa stiti despre pisici:
Pisicile au lungimea mustatilor direct proportionala cu latimea corpului.
Pisicile din rasa Havana nu sunt originare din Cuba. Ele sunt denumite astfel datorita culorii blanii, asemanatoare cu cea a celebrului trabuc.
Pisicile din rasa Munchkin au picioarele foarte scurte. Si aceasta este tot o anomalie genetica.
Pisicile dorm aproximativ 65% din viata. In restul timpului ele se spala (25%), mananca (5%) sau se joaca (tot 5 %).
Pisicile interpreteaza un zambet in care se vad dintii drept agresiune. Poate din acest motiv pisicile se duc la persoanele care le urasc, pentru ca nu le zambesc si nu se uita in ochii lor.
Pisicile nu deosebesc culorile, dar au nevoie decat de 1/6 din lumina folosita de om pentru a putea vedea.
Pisicile nu se miauna reciproc. Acest sunet este rezervat numai oamenilor.
Pisicile nu suporta mirosul de lamaie
Pisicile nu vad bine de la distanta mica.
Pisicile pot face salturi de cinci ori mai inalte decat corpul lor.
Pisicile pot fi donatori de sange pentru alte pisici.
Pisicile respira de 20-40 ori pe minut.
Pisicile scot aproximativ 100 de sunete distincte.
Pisicile se spala din instinct imediat dupa ce mananca. Pe vremuri, stramosii lor salbatici faceau acest lucru pentru a indeparta de pe blana mirosul de sange, care ar fi putut sa atraga pradatorii.
Pisicile torc atunci cand sunt multumite, insa ele mai torc si atunci cand sunt agitate sau simt o durere. De exemplu multe dintre ele torc in timpul contractiilor de la nastere.
Pisicile, girafele si camilele sunt singurele patrupede care, atunci cand merg, deplaseaza deodata labele de aceeasi parte a corpului, adica intai ambele labe drepte, apoi ambele stangi.
Pisicilor le place sa le vorbesti in soapta.
Prima expozitie de pisici a avut loc la Crystal Palace din Londra, in anul 1871.
S-a descoperit ca este benefic ca oamenii sa aiba o pisica, in special cei in varsta sau singuratici. Cercetarile arata ca pisicile ofera afectiune si prietenie stapanilor lor. Atunci cand le mangai si le alinti, ajuta sa te eliberezi de tensiune si frustrare.
Scheletul unei pisici este compus dintr-un numar mai mare de oase decat cel uman, respectiv 230 fata de 206, iar numarul vertebrelor este de 30 pe cand la om doar 25.
Simtul auzului si al mirosului este de trei pana la patru ori mai dezvoltat decat la om.
Sir Isaac Newton nu a descoperit numai legea gravitatiei, ci a inventat si usita pentru pisici. Aceasta era o usita mica, cu balamale, care ii permitea pisicii accesul intr-o incapere fara sa fie nevoie sa i se deschida usa. Newton a inventat usita pentru a impiedica pisica sa mai impinga si sa deschida usa, stricandu-i astfel experimentele.
Structura creierului pisicii, in comparatie cu cea a cainelui, este mult mai apropiata de cea a creierului uman.
Temperatura corporala normala a unei pisici este de 38.8 grade C. Ea este cu cu aproximativ 2 grade C mai mare decat cea a omului (36.5 – 37 grade C).
Toate felinele merg pe varfuri si au la picioare pernute groase si moi. Acest lucru le ajuta sa se deplaseze in liniste, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru un animal de vanatoare.
Toate felinele, atat cele domestice cat si cele salbatice, fac parte din aceeasi familie, numita Felis Silvestris.
Unii cercetatori cred ca pisicile au fost domesticite pentru prima oara in urma cu aproximativ 4 000 de ani. Acest lucru s-a petrecut, probabil, in Egipt cand locuitorii au observat ca acestea mancau soarecii care la devastau granele depozitate.
Pe langa aceste lucruri dragute despre aceste animale de companie mai trebuie sa stiti faptul ca muscatura pisici comunitare produce boli de gravitate medie ( virusul rabic, germeni microbieni de tip Salmonella, Pasteurella, Pasteureloza, Leptospira, toxocaroza, toxoplasmoza etc).
In acest caz trebuie sa dezinfectati rana cu apa oxigenata sau alcool medicinal, daca nu, macar cu apa si sapun pentru a indeparta saliva acesteia.Dupa dezinfectare se recomanda aplicarea unui pansament steril si efectuarea profilaxiei tetanosului.