Ce trebuie sa stiti despre acesti daunatori:
Plagile rezultate in urma muscaturii unui caine sunt de la bun inceput plagi contaminate, iar acest mecanism se realizeaza prin introducerea in organism odata cu saliva animalului, a unor germeni ce pot genera chiar boli infectioase grave ( turbare - rabie, febra zgarieturii, spirochetoza ictero-hemoragica, hepatita B, tetanosul etc. ). Pe langa aceste boli, apare si riscul infectarii plagilor, risc de fracturi( daca muscaturile au fost cauzate de un caine de rasa mare cu o muscatura puternica) chiar si riscul de cicatrici sau sechelele estetice. Gravitatea bolii depinde de rasa cainelui, de bolile caracteristice pe care le pot transmite: muscatura de caini comunitari produce boli de gravitate medie ( virusul rabic, germeni microbieni de tip Salmonella, Pasteurella, Pasteureloza, Leptospira, toxocaroza, toxoplasmoza etc).
Tratamentul plagilor muscate consta in spalarea si dezinfectarea plagilor, urmate de pansament steril, iar apoi se face profilaxia tetanosului. Este obligatorie spalarea plagii macar cu apa si sapun pentru a indepartarta saliva animalului.
Muscatura de caine este mai intinsa, deoarece prin muscatura cainele rupe tesuturile rezultand leziuni mai intinse, deschise. Prezentarea la medic este obligatorie, indiferent daca rana a fost dezinfectata cu apa oxigenata sau nu.